Fra Mail/beretning fra Jesper Kjær Illemann, konsulent regulering i DJ

Nederst i denne mail ses et billede taget af et vildtkamera ved Ringsbjerg sydvest for Køge. Billedet giver anledning til at tro, at der findes mårhund i området. Det er det første kendte billede, der kan underbygge rygter om deres tilstedeværelse på Sjælland. Der er omgående taget skridt til udvidet og målrettet overvågning.

Der er naturligvis taget kontakt til Miljøstyrelsen (MST) og Naturstyrelsen (NST) for at informere om det, men det er meget vigtigt, at få lokale jægere gjort opmærksomme på muligheden for at støde på mårhund i forbindelse med bukkejagten. Desuden gerne at der vil blive taget initiativ til at etablere mere overvågning for mårhund.
Overvågningen kan foregå i forbindelse med i forvejen opsatte vildtkameraer, hvor der tilføjes lokkemad til mårhund, eller vildtkameraer kan opsættes hvor mårhunden gerne vil færdes i kombination med lokkemad/bait.

Hvis man ser, eller mener at se mårhund, har det stor betydning, at man tager et billede hvis muligt. Det gælder også trafikdræbte dyr. Enhver observation skal videregives til DJ, MST eller NST´s lokale enhed – vildtkonsulenten.

Der er vedhæftet en længere informerende tekst, der beskriver hvorledes den praktiske overvågning og jagt/regulering kan gennemføres. 

Kort praktisk information
Da der ikke er nogen kendt bestand, og dermed kuld, på Sjælland, kan mårhunde uden videre nedlægges året rundt. Altså også i forbindelse med f.eks. bukkejagt. Det kræver ingen forudgående tilladelser at nedlægge mårhund fra solnedgang til solopgang. Desuden må anvendes håndholdte termiske kikkerter til opsporing af mårhund og lysforstærkende sigtemidler til regulering på anlagte foderpladser jf. Vildtskadebekendtgørelsens §8.

Der gælder særlige regler for anvendelse af lokkemad/bait i fælder og på foderpladser. Det betyder, at anvendelse af andre produkter end vegetabilske eller hunde-kattefoder, afhænger af forudgående tilladelse fra MST. Denne søges ved at skrive til specialkonsulent i MST, Mariann Chriel: machr@mst.dk. Ansøgning skal indeholde: navn, adresse telefonnummer, mailadresse og angivelse af foderpladsens position (angivelse på kort eller ved koordinater). Hent evt. skema på denne side. Manglende ansøgning/tilladelse har givet anledning til politianmeldelse.
Mårhunde nedlagt på øerne skal have udtaget min. 50 gram muskel (stykke af for- eller bagben) til DNA-undersøgelser. Undersøgelserne er vigtige for at klarlægge dyrets familierelationer og dermed årsag til tilstedeværelse på øerne. Prøven emballeres i frostpose og afleveres til den lokale vildtkonsulent eller sendes, gerne frossen og isoleret, til DTU Center for diagnostik hvor der også hentes indsendelsesblanket. Prøven skal være fulgt af kontaktoplysninger på indsender samt sted for nedlæggelse.

 

Jesper Kjær Illemann, konsulent regulering i DJ, tager gerne imod indberetninger eller spørgsmål til indsatsen – jki@jaegerne.dk

Information til jægere vedr

Køge-Herfølge Jagtforening