Sommerafslutningen blev i år afholdt som en bustur til jagtherregården Karsholm nord for Krisriansstad i Sverige . Mange af vore medlemmer er med i konsortier, der køber udsætningsfasaner fra Karsholm.

Vi havde god plads i bussen og en del fødselsdagsbajere var blevet medbragt til fri afbenyttelse.

Kun afbrudt af en kaffepause, kom vi frem til første stop, hvor driftslederen Henrik tog imod, og i en stor flot jagtstue fortalte om stedets historie og nuværende drift.

Historien gik helt tilbage til trettenhundredetallet, og fortalte om lange perioder med dansk ejerskab. Man ejede 2200ha hvoraf 400 var skov.

Godset havde omlagt fra produktionslandbrug, med både svineproduktionen og en stor malkekvæg besætning, til den nuværende drift, hvor store dele af landbrugsjorden var forpagtet ud til grøntsagsproduktion, og bygningerne benyttet til alternative formål, så som modtagelse af daggamle fasankyllinger, udlejning til opbevaring af campingvogne, campere og trollingbåde. Jagtbutik og skydebiograf.

Alt sammen medvirkende til en bedre økonomi på godset.

Henrik fortalte at der årligt produceres 120.000 fasaner,80.000 ænder og 20.000 agerhøns.

3/4 af fasanerne afsættes til Danmark.

Han nævnte også nogle af de mange paradokser, der findes i regler og lovgivning.

Det var anlagt 28 km. Vildtstriber. 45 ha blev drevet udelukkende til vildtet, heraf 15 ha med sukkerroer.

Man fodrede massivt i skovene, for at holde vildsvin og hjorte fra landbrugsarealerne.

Der blev skudt ca. 300 vildsvin og 150 stk dåvildt om året.

Efter en grundig information og et kig ind i jagtbutikken kørte bussen med en par stop under vejs til Bacreskog slot, der var et gammelt munkekloster, som man havde indrettet som restaurant og hotel. Et rigtigt stilfuldt sted, med mange gæstet og rigtig god mad.

Efter spisningen tog vi ud til fasaneriet og blev endnu engang imponerede. Det var virkelig i stor skala og tilsyneladende med styr på tingene.

Efterfølgende kørte vi efter Henrik en tur i terrænet, og så anlagte andesøer, vildsvinefoderpladser og et fantastisk landskab .

Til sidst måtte vores formand af tidsmæssige årsager afbryde og takke Henrik for en fremragende dag.

Med til historien hører også at Henrik har været skytteelev på Brahetrolleborg på Fyn og at skytteuddannelsen på det tidspunkt blev omstruktureret i Sverige, hvilket betød, at han måtte starte forfra og dermed fik en elevtid på hele 5 år. Heraf nogle år på Ledreborg gods ved Roskilde. Så man må sige, at han har grunduddannelsen på plads, før han startede sin lange karriere på Karsholm , hvor han gennem tiden er avanceret til sin nuværende ledende stilling, med det overordnede ansvar.

Henrik fortalte også, at det var en meget stor logististisk opgave, at levere fasanerne til de mange forskellige modtagere, så dyrene fik kortest mulig tid i transportkasserne.

Derfor var det ikke muligt for den enkelte modtager, at bestemme leveringstidspunktet, hvilket giver god mening.

Vi blev indviet i de forskellige jagtformer, man anvendte og hvordan man så på afskydningspolitikken, og fik indtryk af at der var godt styr på det hele.

Alle ønskes en rigtig god sommer !

   

   

   

 

Mvh

Sten Sjølund

Køge-Herfølge Jagtforening